Alçak Gerilim Güç Panosu

Alçak Gerilim Güç Panosu

Alçak Gerilim Güç Panosu

Alçak Gerilim güç panosu, Atölye, fabrika ve iş yerlerinde elektrik enerjisinin ana dağılımının yapıldığı panolardandır. Trafo merkezli bina tüketicilerde, trafonun alçak gerilim çıkışı direkt ana dağıtım panosuna gelir ve oradan tali dağım panolarına iletilir. Direk tipi trafo merkezli tüketicilerde, ölçüm panosundan gelen elektrik enerjisi ana dağıtım panosuna giriş yapar, oradan tali dağıtım panolarına şalterlerden çıkış yapmaktadır.

Trafosu olmayan veya kullanılmayan iş yerlerinde ana kofradan çıkan enerjinin dağıtım panolarına giriş yapılanmakta olup tesise enerji verilmesi sağlanmaktadır. Ana dağıtım panosu ile tesis enerji panosu tek bir panodan kontrol edilebilmektedir. Akım Gücünün çok kullanıldığı tesislerde kompanzasyon panosu ile birlikte montaj işlem yapılmaktadır. Dağıtım panolarında genel olarak bakır baralar, çıkış şalterleri, ana şalterler, akım trafoları bulunmaktadır. Bina içerisine yapılacak montaj işleminde seçilmesi gereken pano tipi ısınmaya karşı etkili aspiratörü kabinler tercih edilmelidir. Gerekli olduğu durumlarda iç aydınlatma sistemi de yerleştirilmesi arıza anındaki müdahaleyi de kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır. Panolarda bulunan baralar da bulunan akıma maruz kalmamak için baralar üzerine şeffaf fiberglas cam ile baraların üstü muhafaza altına alınmalıdır.

Ana Dağıtım Panosunda Bulunması Gereken Malzemeler

Baralar, Şalterler, akım trafoları, mesnet izolatörler, Pano iç ihtiyaç lambaları, soğutma aspiratörleri ana dağıtım panosunda olması gereken elemanlardandır. Bu elemanlar panonun daha stabil ve güvenilir bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.

Elektrik Kumanda ve Kontrol Panoları

Elektrik kumanda ve kontrol paneli elektroniğin cihazların yoğun olduğu (hastane, belediye, toplu konut sitesi, fabrikalar vb..) tesislerde kullanılan ve tek bir kontrol merkezinden bağlı olan bütün elektronik cihazların kontrolünün sağlanması, olası bir arıza durumunda uzaktan ilk müdahale yapılabilmesi için kullanılan önemli bira araçtır. Kumana panolarında olması gerekenler aşağıda sıralanmıştır.

  • Tüm elektronik ünitelerin sorunsuz ve kontrollü çalışmasını sağlar.
  • Motorların aşırı akım çekmesi durumunda veya faz kesmesi durumunda termik korumaları, yüksek ve düşük enerji değişimlerine karşı sigorta korumaları kumanda ve kontrol panosunda olması gereken elemanlardandır.
  • Kumanda ve emniyet sistemi bağlı olan her ünite için ayı olmalı, olası bir arıza durumunda diğer bağlı ünitelerin etkilenmemesi ve faaliyetine devam etmesi gerekmektedir.
  • Bağlı olan tüm üniteler bilgisayardan otomatik kontrol edilmeli, teknisyen müdahalesi olacağı durumlarda manuel kontrol edilebilir olması gerekmektedir.
  • Panolar toza, neme ve aşırı ısıya dayanıklı olanları tercih edilmelidir.
  • Pano bağlantısı sırasında emniyeti tehlikeye atacak malzemelerin monte edilmesinden kaçınılmalıdır.
  • Pano tamamen elektriklerin kesik olduğu durumlara bile alarm verebilmedir.
  • Pano da oluşabilecek herhangi bir arıza durumunda kullanıcı ışıklı ve sesli olarak ikaz edilebilir yapıda olmalıdır.